Kulttuurimatka osmanien pääkaupunkeihin: Istanbul ja Edirne

Suomen Lähi-idän instituutin ystävät ry:n 12.5.-20.5.2012 järjestettävällä Turkin-matkalla tutustutaan kahteen kaupunkiin, jotka toimivat aikoinaan osmani-imperiumin pääkaupunkina. Matkalla keskitytään asiantuntijaoppaan johdolla etenkin Istanbulin tärkeimpiin osmanikauden nähtävyyksiin. Istanbul oli lähes 500 vuotta mahtavan osmani-imperiumin monikulttuurinen pääkaupunki, ja siellä sijaitsee mm. sulttaanien Topkapi-palatsi haaremeineen, upeita moskeijoita, eksoottisia basaareita, historiallisia aukioita, linnoituksia sekä turkkilaisia kylpylöitä eli hamameita. Ryhmä tutustuu myös valikoitujen museoiden kokoelmiin ja kirkkoihin. Istanbulin lisäksi vieraillaan Edirnessä, osmanien toisessa pääkaupungissa, joka tunnetaan moskeijoistaan, silloistaan, basaareistaan ja perinteisestä öljypainista. Aivan Bulgarian ja Kreikan rajojen tuntumassa sijaitsevassa Edirnessä vietetään yksi yö.

Matkaohjelmaan sisältyy Bysantin kauden nähtävyyksiä rajoitetusti, mutta matkalaisilla on mahdollisuus tutustua niihin vapaa-ajallaan. Nyky-Turkkiin tutustutaan Istanbulin elämänmenossa ja Modernin taiteen museossa. Retki sisältää melko runsaasti kävelyä ja matkat tutustumiskohteisiin tehdään mahdollisuuksien mukaan julkisilla kulkuvälineillä: raitiovaunuilla ja yhteyslaivoilla.

Majoitus Istanbulissa on neljän tähden hotellissa Sultan Ahmetin läheisyydessä. Majoitukseen kuuluu aamiainen. Muut ateriat eivät sisälly matkan hintaan. Päivisin matkalaiset voivat syödä kevyesti retkien yhteydessä, ja iltaisin on mahdollisuus tutustua turkkilaisen keittiön herkkuihin ryhmässä tai omatoimisesti.

Matkan vetäjänä toimii Turkin-tutkija ja Suomen Lähi-idän instituutin asiamies, FM Anu Leinonen, joka on asunut Istanbulissa neljä vuotta ja opiskellut Turkin historiaa Bosporin (Boğaziçi) yliopistossa.

Matkan hinta ilmoitetaan marraskuun aikana. Matkasta kiinnostuneita pyydetään ottamaan jo nyt yhteyttä yhdistyksen sihteeriin (sihteeri@sliy.fi).

***

Kaupunkeihin voi tutustua etukäteen vaikkapa wikipediassa: